Selasa, 31 Disember 2013

Selamat tinggal kenangan, Selamat datang masa depan..


Bismillahhirrahmannirrahhim..
pejam celik, pejam celik dah tiba tahun 2014.. rasa cepat sangat masa tu berlari berlalu..
dalam tahun 2013 ni dah macam macam kita lalui kan? ada pahit, ada manis.. tapi itulah kenangan yang tak dapat kita beli kat mana mana kedai..hehe.. Bagi mira sendiri, macam2 pengalaman yang mira dah rasa sepanjang tahun ni.. Alhamdulillah semakin banyak pengalaman yang kita lalui semakin matang fikiran kita.. Kat sini mira nak ucapkan terima kasih sangat sangat kepada orang orang yang sentiasa berada di sekeliling mira.. thanks for being with me all the time.. TERUTAMANYA keluarga mira iaitu IBU, IKA AND ALIFF... mira sayang korang sangat sangat.. Semoga tahun baru ni jadikan kita insan yang lebih baik dari sebelum ni.. azam korang ape? *azam mira tahun lepas punya pun belum langsai lagi* hehe.. marilah kita berazam bersama sama.. bye bye!

wajah kesayangan hamba


Ahad, 8 Disember 2013

Finally I'm Here

dah hampir 3 minggu mira kat sini, kat mana?! kat UITM NEGERI SEMBILAN lah !
i'm taking dip in sains :)
rezeki mira, mira dapat housemate and roomate yg sangat sangat sangat baik.. sekepala pulak tu..
hehe
kat sini agak pedalaman jugak coz kalau nak keluar ke pekan tu dekat 8km...
tapi takpe, kat best, sejuk, tenang je...
BUT still rindukan rumah :(
sabar mira, lagi 2 minggu cuti mid sem.. 
so boleh balik rumah!!!!!
HEHE
okay lah got to go... ade kelas lepas ni.. bye! 
Photo: #taklimatkemahiraninsaniah
this is Nana! my housemate :)

Till then
Bye

Jumaat, 1 November 2013

Hanya Dia Yang Tahu



“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (QS Al Baqarah, 2:21).

Memang lumrah kita sebagai manusia kita nak benda yang kita rasakan terbaik untuk kita, kan?? Tapi kita takde kuasa untuk mengubah apa yang telah ditetapkan untuk kita.. segala perkara telah DIA susunkan untuk kita adalah YANG TERBAIK.. cuma kita je yang kadang-kadang tak sedar..

Alhamdulillah..
benda yang Mira tunggu-tunggu selama ni dapat jugak..  Finally dapat jugak mira sambung belajar, walaupon tak sehebat orang lain.. at least adalah... Mira mengaku yang sebelum ni mungkin mira sendiri pernah kecewa yang teramat sangat sebab tak dapat sambung belajar macam orang lain.. satu pun takde yang sangkut.. Tapi tulah, Dia Maha mengetahui segalanya.. Dia tahu yang sebelum ni Mira mungkin fizikal je kot nampak bersedia tapi dari segi mental tak.. Ada satu malam tu sampai menangis sebab rasa diri ni useless giler ..

Alhamdulillah..
berkat kesabaran and doa seorang ibu, Mira dapat jugak apa yang mira nak.. Mungkin betul cakap ibu ''Dia tak bagi yang mu nak tu sebab Dia tahu mu takkan boleh bawak'' .. So sekarang, within 2 weeks mira akan pergi sambung belajar! Yeahhh *dalam hati risau sebab kena berpisah ngan family*   Okay lah, tu je buat masa sekarang,.. lain kali Mira update lagi ye..




Assalamualaikum...

Isnin, 14 Oktober 2013

Salam AidilAdha!


HARI Raya Aidiladha mempunyai makna yang cukup besar kepada seluruh umat Islam di dunia. Ia juga dikenali sebagai hari raya haji, sempena umat Islam yang sedang menunaikan ibadah haji di tanah suci Mekah.
Salah satu keistimewaan Aidiladha ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari bermula selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke 13 Zulhijjah.
Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

 

Khamis, 10 Oktober 2013

Sebelum Kau Menjadi Yang Halal Untukku


Ya Allah
aku berdo’a untuk seorang lelaki
yang akan menjadi sebahagian dari hidupku

Seseorang yang sangat mencintai-Mu lebih dari segala sesuatu
Seorang lelaki yang akan meletakkan ku pada posisi kedua di hatinya selain Engkau
Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untuk Engkau

Wajah tampan dan daya tarikan tidaklah penting
yang penting adalah sebuah hati yang sungguh mencintai dan dekat dengan Engkau
dan berusaha menjadikan sifat-sifat-Mu ada pada dirinya
dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup sehingga hidupnya tidaklah sia-sia

Seseorang yang memiliki hati yang bijak, tidak hanya otak yang cerdas
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tapi juga menghormatiku
Seorang lelaki yang tidak hanya memujaku tetapi juga dapat menasihatiku ketika melakukan kesalahan

Seseorang yang mencintaiku bukan kerana kecantikanku tapi kerana hatiku
Seorang lelaki yang dapat menjadi sahabat terbaikku dalam setiap waktu dan situasi
Seorang lelaki yang dapat membuatku merasa sebagai seorang wanita ketika aku disisinya

Ya Allah
aku tidak meminta seseorang yang sempurna namun aku meminta seseorang yang tidak sempurna, sehingga aku dapat membuatnya sempurna di mata-Mu

Seorang lelaki yang mmerlukan sokonganku sebagai peneguhnya
Seorang lelaki yang memerlukan do’aku untuk kehidupannya
Seseorang lelaki yang memerlukan senyumku untuk mengatasi kesedihannya
Seseorang yang memerlukan diriku untuk membuat hidupnya menjadi sempurna

Ya Allah
aku juga meminta
Jadikanlah aku menjadi wanita yang dapat membuatnya bangga
Berikan aku hati yang sungguh mencintai-Mu sehingga aku dapat mencintainya dengan sekadar cintaku
Berikan aku sifat lembut sehingga kecantikanku datang dari-Mu
Berikan aku tangan sehingga aku selalu mampu berdo’a untuknya
Berikan aku penglihatan sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dan bukan hal buruk dalam dirinya
Berikanlah aku lisan yang penuh dengan kata-kata bijaksana, mampu memberikan semangat serta menyokongnya setiap saat dan tersenyum untuk dirinya setiap pagi

Dan bila mana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakan

“Betapa Maha Besarnya Engkau karena telah memberikan kepadaku pasangan yang dapat membuat hidupku menjadi sempurna.”

Aku mengetahui bahawa Engkau ingin kami bertemu pada waktu yang tepat. Dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang telah Engkau tentukan
Amin Ya Rabbal ‘alamin.

Sumber : Mr. Google

P/S: SALAM JUMAAT SEMUA,.
Credit to : PAGE Cinta Selepas Nikah

Rabu, 9 Oktober 2013

Kaum Hawa, sila jaga diri anda sebaik mungkin !


tengah scroll TL facebook tetiba nampak ramai gila post pasal cerita kes rogol student kptm kl tu, dan yang membuat kerja terkutuk tu ialah mamat bangla?! Lepastu mangsa tu pulak dirogol bergilir-gilir oleh 13 orang manusia kejam! Ya Allah, korang ni manusia ke apa hah?! Banyak jugak kes lain yang orang satu kaum, seagama dengan kita rogol bangsa sendiri.. what the ****?!  kenapa lah kejam sangat.. Sampai mangsa meninggal dunia pulak tu..astaghafirullahhalazim...Cubalah fikir sikit kalau benda yang sama terjadi pada keluarga korang, korang sanggup ke tengok family korang menderita?! tak tahu nak cakap apa dah.. Kes macam ni dah berlambak-lambak dah sekarang..Dunia akhir zaman lah katakan.. So, wahai kaum hawa, adik, kakak, makcik, nenek semua tolong jaga diri anda! TOLONG jangan mudah percaya sangat kata-kata orang lain even kawan kita sendiri.. dah terlalu banyak kes kawan yang tak boleh harap, sampai sanggup makan kawan sendiri..ish ish ish.. Kalau nak keluar tu harap jangan lah keluar sorang-sorang and jangan terlalu berani jugak  sebab kaum adam ni pantang dicabar.. Lastly, tolonggglah kalau boleh pakai pakaian yang boleh menyelamatkan kita bukan yang boleh memudaratkan diri sendiri *paham-paham sendirilah ye*  OKAYLAH, itu je buat masa sekarang ni,.. moga-moga kita sama-sama dilindungi olehNYA dan dijauhi daripada ancaman sebegini.. AMIN

Selasa, 8 Oktober 2013

CFS IIUM should i???


bukak je email tgh hari tadi, dapat email dari iium diorang bagitahu mira ditawarkan course
 FOUNDATION IN HUMAN SCIENCE
Sekarang ni buntu gila tak tahu nak buat apa..dah lah takda basic arab langsung, even bacaan tajwid pon tak berapa nak betul..*malu nak ngaku..huhu*
tapi rasa macam nak pergi je.. coz i think it os a good chance for me..bukan semua orang dapat peluang macam ni kan..huhu..buntuuuuuu teramattttt sangattttt
Banyak giler soalan nak tanya pasal cfs iium ni.. kalau ade sesapa kenal orang yg study situ *kalau dapat yang course HS jugak lagi bagus* boleh tak bagi link blog, fb, twitter or etc lah.. kalau korang sendiri study situ lagi bagus.. mira nak tanya banyak soalan ni..huhu.. tolong komen kat bawah ye..pelishhhhhh
HARAP DAPAT BERI PERTOLONGAN YE :)

 

Isnin, 7 Oktober 2013

Bila Mood Blogging Hilang

Selamat hari Selasa , korang! Lama gila dah tak updated blog kesayangan hamba ni..hakhak *gelak dengan nada gedik* Kejap ye nak buang sawang-sawang, habuk-habuk and segala binatang yang melekat dekat blog ni.. *fuh..fuhh*
 Well, Mira sebenarnya kehilangan idea tak tahu nak updated apa kat sini.. I do the same activity everyday.. there's no such interesting thing.. hari-hari mira buat kerja rumah *kerja macam anak dara zaman dulu-dulu buat tulah*.. Almaklumlah, mira masih belum sambung study lagi, bulan depan baru start study balik.. lama gila wei tak study, dah dekat setahun! Rasanya sekarang ni pon dah kena start reset otak untuk sedia 'study mode'..
Okay lah, rasanya cukup setakat ni je kot..Mira nak pergi tolong ibu masak kat dapur jap 
*sebenarnya tolong menyemak je*

Till then. 
Bye
P/S: takde benda nak tulis. 
So, merepek meraban
 jelah yang mampu :)

Rabu, 18 September 2013

Duo Mega Giveaway by Fiqa Nsz & Adam Faiz

Duo Mega Giveaway by Fiqa Nsz & Adam Faiz


*KLIK BANNER*

Jom join duo mega giveaway oleh Fiqa Nsz dan Adam Faiz!
Hadiah Gempak habis!
16 hadiah untuk dimenangi seperti hp case, kain pasang sutera vietnam, kemeja, produk kecantikan, koleksi baju, topup dan banyak lagi!

cepat-cepat join sebelum giveaway tamat 20 September 2013! KLIK SINI!

Selasa, 17 September 2013

T-SHIRT I ❤ BLOGGING GIVEAWAY!



Klik Banner
Bermula 16 September - 23 September 2013

Khamis, 1 Ogos 2013

Header baru untuk blog tercinta


TARAAAAAA....
comel tak header dekat atas ni???
header ni mira dapat dari segmen NI ...
^_^
terima kasih sebab pilih mira ye..
header ni cantik sangat, mira suka :)

CREDIT TO : http://bajuwarnacoklat.blogspot.com

Khamis, 25 Julai 2013

Segmen Kad Raya by DiyanaHani




 

 Segmen Kad Raya by DiyanaHani berlangsung selama seminggu iaitu bermula pada 20/7/2013 sehingga 27/7/2013.Segmen ini  diadakan untuk memberi penghargaan kepada penyokong-penyokong blog ini bersempena dengan hari raya aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi. 


KLIK BANNER DAH JOIN 



Ahad, 7 Julai 2013

Segmen Free Header by Bajuwarnacoklat.blogspot


MIRA NAK HEADER NO 4 ! :)

*klik banner untuk join*

Selasa, 2 Julai 2013

Giveaway Gempak Raya 2013


ADA 43 PEMENANG YANG BERTUAH !!

Hadiah - Hadiah Menarik :

1- Skirt Stylista
2- Cursor Bertema
3- Top
4 - Dress
5- Topup RM5
6- Novel Adam Dan Hawa
7- Pretty Little Badge
8- Instant Hijab 
9- Bag
10 - Tudung/Shawl
11- Tudung Nur Kasih
12- Earring
13- Nano white infinity trial cream
14 - Perfume
15- Shawl + Inner
16 - Hair Ribbon Clips
17- Gelang
18- Shawl
19-Topup RM5

Sabtu, 15 Jun 2013

Abah, Selamat Hari Bapa !


Abah,
Kaulah inspirasiku,
Pemangkin segala kejayaan ku,
Walaupun keberadaanmu bersamaku hanya sementara,
aku redha..
kerana..
Kau lebih disayangi oleh YANG MAHA ESA..
Terima Kasih Abah,
kerana sentiasa bersamaku,
walaupun hanya 15 tahun..
kerana sentiasa berada di dalam jiwaku,
dan Abah akan sentiasa akan berada disitu..

Abah,
Walaupun alam memisahkan kita,
Takkan ku lupa segala kata-katamu..
semua nasihatmu..
segala teguranmu..
gelak tawamu..
semua itu sentiasa segar diingatanku..

Abah,
Kaulah segala-galanya bagiku..
Kaulah Hero bagiku..
tiada sesiapa dapat mengantikan tempatmu dihatiku..
TERIMA KASIH ABAH!





P/S : selamat hari bapa, Abah!
Mira Rindu Abah..
Semoga Abah ditempatkan 
bersama orang yang
beriman..
AL- FATIHAH....... 

Isnin, 10 Jun 2013

Segmen Follow Mellow Sampai Lebam By Mira


Bismillahhirrahmanirrahim.. Ini pertama kali Mira buat segmen.. kalau segmen ni berjalan dgn lancar, mungkin mira boleh buat GA pulak lepas ni..AMIN ~
TUJUAN : segmen ni Mira buat untuk memudahkan Mira follow dan blogwalking semua blog peserta yang sudi singgah dekat blog Mira yang tak seberapa ni..secara tak langsung anda semua boleh tambah follower masing-masing and dapat mengeratkan lagi hubungan sesama kita  :)



CARA-CARA :
  1. semestinya korang kena Follow blog Mira dan like fan page Mira 
  2. buat entri bertajuk 'Segmen Follow Mellow Sampai Lebam By Mira'
  3. Paste kan banner yang hodoh kat atas ni dalam entri korang ! hehe
  4. Tinggalkan URL entri korang kat ruangan komen :)


PEMILIHAN PEMENANG : 
  1. 1 TOP REFERRAL akan dipilih dan akan memenangi 1 hadiah misteri !
  2. 5 orang pemenang akan di letakkan dalam bloglist Mira selama sebulan !
  3. Semua pemenang akan dipilih oleh Mr. Random .


TARIKH TUTUP :

10 JUN 2013


SENARAI PESERTA:

klik sini

Jumaat, 31 Mei 2013

Selamat Datang JUN !


pejam celik, pejam celik dah bulan jun rupanya.. cepatnya masa berjalan berlari,.. HAHA.. yang penting birthday Mira dah dekat..muahahahaha *sila bagi hadiah k* Semoga Bulan Jun ni membawa seribu satu keberkatan kepada kita semua.. Mira harap rezeki kita semua melinpah-limpah bulan ni..AMIN...


Senarai Peserta Segmen Follow Mellow Sampai Lebam By Mira

first of all Mira nak ucap TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK pada korang yang sudi join segmen yang tak seberapa ni.. lepas ni kalau Mira ada buat segmen/GA yang lain harap korang boleh join jugak ...yang belum join boleh klik SINI !
SENARAI PESERTA : 
  1. http://sabghina.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  2. http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  3. http://stuffyies.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  4. http://aisyalieza.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  5. http://tasnemnem.blogspot.com/2013/06/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  6. http://nurabfa.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  7. http://cikaydashafiqa.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  8. http://www.ayuinsyirah.my/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  9. http://kura-ku.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  10. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  11. http://nurulizreen.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  12. http://myrahthesamurai.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  13. http://diarionlinenurul.blogspot.com/2013/05/segmenfollow-mellow-sampai-lebam-by-mira.html
  14. http://aynasyafiqah.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  15. http://annurgiveaway.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  16. http://syahadasyuhada.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  17. http://darlieyana.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  18. http://nunapringiacyunq.blogspot.com/2013/05/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  19. http://chaechious.blogspot.com/2013/06/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  20. http://gilapotato.blogspot.com/2013/06/segmen-follow-mellow-sampai-lebam-by.html
  21. Anda ?

tolong mira kumpul duit untuk sambung belajar.. KLIK NOMBOR NI
1 / 2
*tunggu sampai habis loading tau*



LAST UPDATE :
1/6/2013

P/S:  jom kita sama-sama
blogwalking ke blog para peserta 
supaya dapat tambah follower
masing-masing.. 
-xoxo-

Khamis, 23 Mei 2013

Saya Nak Blogger Card Running Man | Song Ji Hyo


*klik banner untuk join*


NAMA : Mira Mohd Sakri
NO CARD : 4

Mei topap giveaways by Cik Yaya

Pengguna : Maxis
Tag : 1 2 

1st Double Giveaway by AinMfna

*klik banner untuk join*

Mira takde banner blog XD

jom pakat join ramai-ramai!! hadiah banyak untuk dimenangi!! Jangan Lepaskan peluang keemasan ini!! Mari sama-sama kita sertai!!
*cakap ala-ala iklan jalan murah*



Senarai Hadiah

  • 1x Kelantanese Bookmark by AinMfna ( 1 pemenang )
  • 2x Doodle Muslimah by Iha Zaliza ( 2 pemenang )
  • 2x Topup RM5 by Syuhada Syada ( 2 pemenang )
  • 2x Topup RM5 Maxis by Kak Shaila ( 2 pemenang )
  • 2x Topup RM5 by Fieyna Girang ( 2 pemenang )
  • 3x Casing Phone from Felt Craft by Tulisan Gadis Bosan ( 3 pemenang )
  • 5x Bookmark by Budak Kampung ( 5 pemenang )
  • 1x Perfume Solat & 10x Keychain by Shadhira ( 11 pemenang )
  • 3x Notebook by Shakirah Rosli ( 3 pemenang )
  • 1x Teddy Bear's Sweater by Shafiqah Syika ( 1 pemenang )
  • 1x Baju - Ikut pilihan pemenang by The Roselle ( 1 pemenang )
  • 1x Tudung Bawal Polkadot by Miraa Hussin ( 1 pemenang )
  • 1x Tudung Bawal Sulam & 3x Bookmark Felt by Acik Ieymah ( 4 pemenang )
  • 3x Coklat by LPCW ( 3 pemenang )
  • 2x Shiseido Black Mask by Nurri Akmal ( 2 pemenang )
Tarikh Penyertaan

       Tarikh Mula : 29 April 2013 ( Isnin )
       Tarikh Tamat : 29 Mei 2013 | 11.30 Malam ( Rabu ) @ Cukup 200+ Penyertaan 

Selasa, 21 Mei 2013

3rd Annivesarry GA Blog by Emas Putih



As-Salam


22 MAY 2013 - 05 MAY 2013


Isnin, 20 Mei 2013

Segmen Lucky Draw by dyanzakhi,nabilabiela



*klik banner untuk join*

Ahad, 19 Mei 2013

Giveaway dari Blog Zeera


*klik banner untuk join*