Khamis, 23 Ogos 2012

RAYA OH RAYA!!

















P/S: satu gambar membawa sejuta makna..
doesn't need anywords...

Sabtu, 18 Ogos 2012

penjelasan setelah lama menghilang...


da lame sngat mira ta update blog ni...
da berSARANG labah-labah..
hehe..
mira minta maaf banyak2 sebab terLALU sibuk dengan sekolah
mira terPAKSA tmpukan perhatian TOO my EXAM...
SPM!!!!!

anyway esok nak raya da...
mira nak ucapkan..


maaf zahir dan batin....
*entry pendek sbb sibuk buat preparation untuk raya esok*

Till then. 
Bye


Khamis, 7 Jun 2012

kucing oh kucing


kali ni mira nak share story pasal petang smalam..
waktu mira bukak pintu blakang (rumah) mira nmpak lah
4 EKOR kucing punya lah sedap landing kat bwh kerusi umah mira..
seekor tu ibunya n lagi 3 tu ank dia lah..
comel tu memang lah comel but
KITORANG 1 FAMILY MMG X SUKE NGN KUCING
so dengan berani nye mira cube nak halau kucing tu lah..
kecut jugak perut bila tengok si ibu kucing tu garang 
semacam je...
mira buat x tau je lah dgn si ibu kucing tu..
DENGAN segala hormatnya
mira ambik anak kucing tu semua letak kat luar pagar..
x lama lepas tu si ibu kucing tu pun ambik anak dia
pindah kat tempat lain..
lebih kurang macam ni lah kucing tu..
tu je lah post mira hari ini...
nnt kalau ade cerita menarik lagi mira akan share kat sini..
k bye..
 

cuti pertengahan tahun yang terakhir sbgai pelajar sekolah..


cuti pertengahan tahun dah hampir 2 minggu..
maksudnya???
dah nak buka sekolah balik lah nie????
urggggghhhhhhhh....
sebut je sekolah terus menguap


*gambar ni x de kene mengena pun k*

opssss...
dah ter'melalut' pulak..
k berbalik pada topik asal

cuti sekolah dah nak habis n mira baru je sedar yg
CUTI NI ADALAH CUTI PERTENGAHN TAHUN YG TERAKHIR SBAGAI
SEORANG PELAJAR SEKOLAH
*teruk kan*


SPM pun tinggal lebih kurang 4 bulan lebih je lg...
 cepatnye masa berlalu kan?!
k,lah..
THAT'S all for now..
 kesian korang kan..kene dengar mira melalut ntah ape2 ni..
BYE!!







Isnin, 4 Jun 2012

welcome blogskin!


tada!!!
dah jumpe da..blogskin yang sesuai...
tp x tau lah sesuai ke x...
bedal je lah...
hehe..

bye!

blogskin? do i?


tgh mencuba berjinak dengan blogskin..
ternyata susah giler nak membuatnya..
but
cuba!cuba!cuba!

korang rase patut ke mira guna blogskin??
*sila bantu diriku yang di dalam dilema ini*

bye!!

Sabtu, 2 Jun 2012

happy birthday my dear!!


first of all
mira nak wish
HAPPY BIRTHDAY 
tO
MUHAMMAD RAYYAN IRFAN n MUHAMMAD RAYYAN IRSYAD
semoga sihat selalu n dimurahkan rezeki ..
kalau mkn kek jgn lupa kak mia 
tau!!
nak hadiah??
hehe
mintak kat umi ngn aboh tu...
once again

HAPPY BIRTHDAY!!
THIS IS OUR BIRTHDAY BOYS!

*nah ambik lah gmbar ni*



Ahad, 27 Mei 2012

new look!!


taraaa!!
cantik tak background baru ni..
hehe
*prasan la pulak budak ni*

bosan da tgk yg lama..
so,
teringin pulak nak buat background yang bulat2
WARNA-WARNI
pulak tu...

tiba2 tercetus idea ni wktu bw kat blog 
kak ety
tq for the being my inspiration ye kak!
bye!
P/S: suka tgk blog kak ety 
cute sangat lah background die..
(^_^)




Sabtu, 26 Mei 2012

Tudung Murah Collections GIVEAWAY!!


thanx to kak ety  sbb tag mira..


tag:
ika Querida eida

klik sini untuk join..

Jumaat, 25 Mei 2012

..wanita oh wanita..

 entry kali ni mira nak hare something pasal WANITA..
perempuan ni banyak benda yang dia kene jaga..
sebagai perempuan mira rasa terpanggil untuk share benda ni..
*ingatan untuk diri sendiri jugak*

So,
RENUNG-RENUNGKAN LAH YE!!

1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

) 5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31) Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.) Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.) Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.) Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

P/S: credit to mutiara kata..
etry kali ni terAMATlah panjang..
hehe

setelah sekian lama menyepi..


firstly..
fuhhhh..fuhhhh...
wahai en labah2 yg dah buat srang kat blog sya yg x brape cantik ni
sila pergi main jauh2 ye..hehe

say
YES TO SCHOOL HOLIDAY!!
akhirnya tmat jugak exam mid year yg dah 3 minggu berlansung tu..
semue soalan agk MENDUGA KEUPAYAAN ku jugak la..

balik pada topik   asal entry ni,
starting untuk mngemaskini blogku yg smakin hari semakin 
bersawang ni...
cuti ni boleh update log hari-hari..
hehe..
buat smpai bosan ye,..
k lah..
ssebelum sya MENGARUT lebih bnyk..
baik sya berhenti kat sini je..
bubye!!

Ahad, 8 April 2012

Congratulation for AARON AZIZ..


congratulation 
for mr.AA @ aaron aziz
sbb mng ANUGERAH BINTANG PALING POPULAR mlm td..
abg aaron mmg layak sngt tuk award tu..
kalau korang nak tau mira ni mmg minat giler lah 
dengan
MR.AA
ni..

MR.AARON n his Wife..



once again,
CONGRATULATION!!


your sincerly,
-mira-




Jumaat, 6 April 2012

segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah.



selamat datang ke blog mira yang x seberapa ni..
just a simple blog..
kalau dah bw sini sila lah follow ye
(kehadiran anda dialu-alukan)


kalau nak join segmen ni
klik sini..

your sincerly,
-mira-

Hannah Husna's 3rd B'day GA.


happy 3rd birthday Hannah!!
MAY GOD BLESS U ALWAYS..


mira dah join!
kalau u all nak join 
klik sini

deadline : 6th April - 22nd April 2012 (before 11.59 pm)

your sincerly,
mira

RM150.00 Cash | Give Away From lidarahim.com

salam..
tetibe terasa nak join GA ni..
kalau menang alhamdulillah..
but kalau tak cube lagi 
(^_^)
hadiah nye menarik tau..
read this:
Hadiah Utama : 1 orang x RM50.00 tunai
 Hadiah Kedua : 2 orang x RM30.00 tunai
 Hadiah Ketiga : 2 orang x RM20.00 tunai
Hadiah Saguhati x 10 orang


kalau nak join klik sini..
that's all

p/s:   kak  lida hope
mira menang lah ye..

WORDLESS FRIDAY##

salam..

your sincerly,
-mira-

Rabu, 4 April 2012

Segmen 4 : Meningkat Readers dan Followers Di Blog Anda ~

SALAM,.
mira dah join..
kalau korang nak join klik sini..


jom join!!

your sincerly,
-mira-

Ahad, 1 April 2012

Segmen Blogwalking & Tambah Followers Oleh Lisa

salam..
waktu tgh blogwalking ternampak segment
 ni 
so joined je..untuk suke2..
kalau nak join 

penganjur :  Cik lisa



JOm join :)

your sincerly,
-mira-

Sabtu, 31 Mac 2012

April Fool!!

salam..
TODAY IS THE FIRST DAY IN APRIL...
1 april = apil fool
mira nak share skit  pngalaman mira n kengkawan lain 
kenakan 1 kawan ni (lala)
mulanya die nak kenakan orang
LAST-LAST
die yg terkena..
HAHAHAHA
memang truk lah dikerjakan oleh kitaorang..
kebetulan hari yg kitaorg plan tu dia pulak x de
kita orang pon buat lah plan BAIK punya..
smpai dia snggup keluarkan duit untuk ganti rugi yang konon nye 
dialah pnyebab cermin mata kawan ktaorg tu pecah..
*lebih kurang macam ni lah..

KESIAN CIK LALA KITA KAN :(
tu last year punye cite lah..
tahun ni x leh buat dah sbb april fool jatuh hari sabtu..
SO,
for lala: ktorg mnx maaf lah ye..
just for kidding lah..


that all for now..
-salam-

your sincerly,
-mira-

Jumaat, 30 Mac 2012

save our earth!

salam..
mira nak ingatkan korang 
JOM SELAMATKAN BUMI KITA
paling kurang pon  tolong sokong kempen
EARTH HOUR
ni..

macam mana nak sokong?
senang je..
just tutup segala elektrik yg ada kat umah tu..
terutamanya
LAMPU..
x lama pon cuma 1 jam je..
dr 8.30-9.30 p.m
kempen ni setahun sekli je tau..
ONLY every 31 MARCH JE
tolong lah bg kerjasama
KESIAN
bumi kita..
so please,
SOKONG EARTH HOUR!!

your sincerly,
-mira-

ADD MATH vs PHYSICS



SALAM..
entry ni pndek je coz mira busy buat latihan +math n physics..
x cukup tangan di buatnye..
hopefully dpt disiapkan A.S.A.P
x de lah kene mara dengan cg hahaha..
that' all


*suka sangat..

* please be nice to me
your sincerly,
-mira-

Ahad, 25 Mac 2012

Farah Alias Nak Review Belog Saya

 

mira dah joined!
kalo korang nak join klik sini..

tag:

your sincerly,
-mira-

Jumaat, 23 Mac 2012

MINI GIVEAWAY BY MANJA (I'm limited edition)

 



WHY I THINK I'M LIMITED EDITION ?
  • coz stakat ni mira x pernah lagi jumpe org yg name 100% sama mcm nama penuh mira dlm I/C.
RASE-RASENYE 3 HADIAH YG MIRA NAK:
LINK TO ACC FB MIRA:

jom join contest ni smpai
18/4/2012
je tau..

your sincerly,
-mira-


Khamis, 22 Mac 2012

..hari x selalunye terang..

first of all,
..SALAM..
this time mira nak share skit pndapat about nasib..
mesti pelik an tetibe je mira nak story psal ni..
bkn pew,
mira just nak ingt an diri sendiri je yang nasib kita ni 
X SELALUNYE CERAH
bak kate org indah2 blake..
mira amik contoh yg paling dkat dgn mira psal 
RESULT SPM 2011
semalam..
senior2 mira ramai yang rase diorg dah perform all out 
wktu SPM n confident result diorg akan gempak abes lah..
BUT,
bile result keluar je punye lah kecewa coz 
result yang diorg harapkan x sme langsong 
lagi terok adelah..
friends yg x brape nak perform well tu pulak yg dapat result yg 
terlalu gempak..
KESIMPULANNYE,
don't be over confident..
kadang2 ape yg kite harapkan tu x smestinye jadi..
FOR ALL those yg dpt result gempak tu CONGRATZ,
yg x brape nak gempak tu bersyukur je lah ape yg korang dpt tu,,
nak buat mcm mane smue dah lpas pon..
BENDA YG TJADI TU SEMUA ADE HIKMAH TERSENDIRI..

for all MY BATCH '95 good luck for OUR SPM this year..

 


your sincerly,
-mira-    

Selasa, 17 Januari 2012

Selamat hari tua YANIE!!

salam..
FIRST of all..
i want to wish
 HAPPY BIRTHDAY to My BFF( x tau lah kalu aq sorg je prasan)..hehe
ARDIANI BINTI Hj AHMAD TARMIDI
semoga panjang umur n d murahkan rezeki..
wish u luck in SPM'12
x sangke dah 7 years aq knl ko kan?
haha
n jgn lupe awk tu lagi tue dr saye ye..hehe..

tengok je lah ye...hehe



once again:
HAPPY BIRTHDAY!!!